(Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği)

Türkiye, tarihinin en kurak yıllarından birini yaşarken, 2014 yılı aynı zamanda tüm dünyada kaydedilmiş en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor.
Özellikle İstanbul gibi, yeşil alanlarını, hızla yayılan inşaat faaliyetleri ve mega projeler nedeniyle yitiren büyük şehirler, ciddi bir susuzluk tehdidiyle karşı karşıya.
Çarpık şehirleşme, havadaki toz miktarını artırarak yağmurun yağmasını engelliyor, şehir üzerinde “ısı adaları” oluşturuyor. Oysa doğal bitki örtüsü ve ağaçlar, hem tozu yutarak yağmur için uygun ortamı yaratıyor, hem de yağışın hızla topraktan kayıp gitmesini engelleyerek yeraltı sularını besliyor. Aynı zamanda suyu filtreleyerek su kalitesini artırıyor.

Peki Ne Yapmalı?

– Yeşil alanlarımıza, ormanlarımıza sahip çıkalım. Mega projeler olmadan yaşayabiliriz ama hava, su ve gıda olmadan asla.

– Apartman bahçemize, boş arazilere yerli türler ve meyve fidanları dikelim. Yerli türler; çünkü bakımı zahmetsiz ve sulanma ihtiyacı az. Meyve ağaçları, çünkü böylece hem ağaç çeşitliliğini artırmış, hem de gıda güvenliğimize katkıda bulunmuş oluyoruz.

– Karbon yutma özelliği yüksek türlerse şöyle: At kestanesi, ceviz, meşe, göknar.

 

1982258_222055607993271_1880344315_n