(Birgün – 23 Ocak 2015)
Fatsa’da siyanürlü altın madenine karşı süren çadır nöbeti doksanıncı gününü geride bırakırken, bu kez 7300 meşenin kesildiği Kumru’da da taşocağına karşı nöbet başladı. Fatsalılar yarın merkezde siyanüre karşı bir yürüyüş yapacak, Kumruluların imza kampanyası ise devam ediyor.
Ordu’nun Kumru ilçesinde Küşnefak Kalesi çevresinde taş ocağı yapımı için 20 Ocak günü 7300 meşe ağacı kesildikten sonra köylüler kesilen ağaçların bölgeden kaldırılmaması ve daha fazla ağaç kesilmesini önlemek için çadır direnişine başladı. Bölgenin en önemli şimşir alanı olan Küşnefak için nöbet tutan köylüler “Zeytin dalımız yok ise de #şimşir dalımız var” diyerek ekoloji mücadelesi verenleri desteğe davet ediyor.
Sit alanı içerisinde olan Küşnefak Kalesi çevresinde taş ocağı yapımı için 7300 meşe ağaçı kesilmiş, katliama Giresun Orman Bölge Müdürlüğü de dahil olmuştu. Bölgenin tek Şimşir alanı olan alanda köylüler kolluk kuvvetleri karşı karşıya gelmi, ağaç kesimini köylülerin alana gidişiyle durdurulmuştu.
Ordu Valiliği tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu Kararına karşılık, bölge halkı ÇED raporuna itiraz etmiş ve yeni bilirkişi atanmasını istemişti. Yeni bilirkişi atanması talebi ise Ordu Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve bunun üzerine dava Yargıtay’a taşınmıştı. Yargıtay’daki dava devam ederken şirketin çalışma ruhsatı alması için Giresun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçlar kesilmeye başlanmıştı.