(Diken – 16 Nisan 2015)
Akkuyu Nükleer Santrali projesinin temel atma töreninin hukuki zemini olmadığı vurgulanarak, “Ayıplı bir nükleer santralin ayıplı yatırım kararının ayıplı bir uygulaması” eleştirisi getirildi.
Sağlıkçıların görüşü alınmadı
Türk Tabipleri Birliği ve Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği’nin (NÜSED) ortak açıklamasında şöyle denildi: “Halen ÇED raporunun yürütmeyi durdurma ve iptal kararı sonucu kesinleşmemişken, 14 Nisan’da yapılan Akkuyu Nükleer Santralı projesi temel atma töreninin hukuki temeli yoktur. Dünyada uygulaması olmadığı için tasarımı hâlâ bilinmeyen ayıplı bir nükleer santralın ayıplı yatırım kararının ayıplı bir uygulamasıdır.”
Santral yapımında Türkiye sağlıkçılarının görüşünün alınmadığı belirtilen açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun tavsiyelerinin de kamuoyundan saklandığı aktarıldı.
‘Vebali evet oyu için parmak kaldıranlarda’
TTB ve NÜSED, uyarı niteliğindeki açıklamalarında şunları ifade etti: “Türkiye’ye nükleer santral yapımı kararı, Türk Tabipleri Birliği, halk sağlığı uzmanları, nükleer tehlikeye karşı sağlıkçılar ve kamuoyuna rağmen alınmış; siyasi bir karar olmakla birlikte, yürürlükteki seçim yasalarına göre oy kullanma yaşında olmayan ve/veya nükleer santrala karşı olan 2011 Türkiye nüfusunun yüzde 63,9’u hiçe sayılmıştır. Bunun vebali karara evet oyu için parmak kaldıranlarındır.”
4.7 yılda bir büyük kaza olma ihtimali
Nükleer santrallerdeki kaza oranlarının Çernobil faciasından sonra arttığına dikkat çekilen açıklamada, çalışan santrallerden herhangi birinde 312 gün ile 8.6 yılda bir; yani ortalama 4.7 yılda bir büyük kaza olma ihtimalinin altı çizildi. “Eğer hâlâ kamuoyundan saklanan kazalar yok ise, 1954 yılından itibaren dünyadaki santral yerleşkeleri içinde halen çalışan 437 santral ünitesinde (reaktör) sekiz adet çevreye zarar verecek büyüklükte (referans) kaza olmuştur. Türkiye her işletmeye soktuğu santral ünitesiyle 3,1 yılda kendisine çıkacak bu felaket piyangosundan bilet alacaktır.”
İki derneğe göre kısa süre önce temeli atılan Akkuyu ve Meclis’te onaylanan Sinop’taki santralin toplam sekiz reaktörü bitince kaza riski Türkiye için sekiz kat daha artacak.
Dünya üzerinde toplamda 437 aktif, 65 adet yapımı süren ve Akkuyu’daki dört reaktörün de içinde olduğu 164 adet yapımı planlanan atom santrali bulunuyor.