(Evrensel – 19 Nisan 2015)
Çevre Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ‘Çernobil’den Akkuyu’ya nükleer enerji’ panelinde konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bozkıroğlu, ‘Nükleer enerji bir ihtiyaç değil, politik ve stratejik bir tercihtir’ diye konuştu.
Çevre Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “Çernobil’den Akkuyu’ya nükleer enerji” panelinde konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bozkıroğlu, “Nükleer enerji bir ihtiyaç değil, politik ve stratejik bir tercihtir” diye konuştu.
Ukrayna’nın Kiev kentinde 26 Nisan 1986’da gerçekleşen ve Türkiye’yi de etkileyen Çernobil Nükleer Santrali felaketinin yıldönümü kapsamında, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından bir panel düzenlendi.
Panelde konuşan EMO İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bozkıroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, “Neden nükleer enerji?” sorusunu elektrikte talep artışı olduğu, Türkiye’nin enerjisini dışarıdan aldığı ve nükleer santral kurulması durumunda dışa bağımlılığın azalacağı gibi gerekçelerle “ihtiyaç” diye açıklamaya çalıştığını ifade etti. Bakanlığın ortaya koyduğu gerekçeleri verilerle tek tek çürüten Bozkıroğlu, “Bakanlığın dediği kadar enerjide bir talep artışı yok. Nükleer bir ihtiyaç değil, politik ve stratejik bir tercihtir” diye konuştu.
‘ŞEFFAF VE DEMOKRATİK DEĞİL’
Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Eren Dağıstanlı, “Nükleer deyince akla Çernobil, Çernobil deyince akla Karadeniz, Karadeniz deyince de sakat doğum ve kanserli ölümler geliyor” diye başladığı konuşmasında Çernobil sürecinde yetkililerin takındığı tutumu hatırlattı. Nükleerle ilgili süreçlerde halktan bilgi ve belgelerin saklandığını ifade eden Dağıstanlı, “Süreç şeffaf ve demokratik ilerlemiyor” dedi.
‘ÇOCUK OYUNUNDA ÇOCUKLAR ÖLÜYOR’
Akkuyu Nükleer Santrali ÇED raporu davası avukatlarından ve Ekoloji Kolektifi üyesi Cömert Uygar Erdem de, konuşmasında Akkuyu nükleer santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporlarında, sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzalarının taklit edildiği ve kamuoyuna “sahte imza skandalı” diye gelen süreci anlattı. Erdem konuşmasını, Kazım Koyuncu’nun söylediği “Türkiye çok tuhaf bir şey oldu. Üst yapıda zeka olmayınca oynanan oyunlar da çocuk oyunu gibi oluyor ama çocuklar ölüyor” sözünü hatırlatarak bitirdi.
Panelin ardından Taksim Tünel’de “Nükleere karşı horon” etkinliği gerçekleştirildi.