(İsmail Metin / Thraksis – 11 Mayıs 2015)
Kırklareli Vize ilçesine bağlı 2.500 nüfuslu Kıyıköy Beldesi’nde ön ödemeli su sayacı çalışması tartışma yarattı. Kıyıköy Belediyesi’nin 2014 yılında başlattığı uygulama ile yörede yaşayan vatandaşların evlerine ön ödemeli sayaç taktırmalarını istemesi ve bundan fahiş bedeller istemesi yöre halkı arasında tartışma yarattı. Su sayacı taktırmaya mecbur bırakılan Kıyıköy halkından sadece şuanda birkaç aile bu uygulamaya direniyor ve su sayacı taktırmıyor.
Bu konuyla ilgili Açık Radyo’da Su Hakkı programını hazırlayıp sunan Akgün İlhan ve Nuran Yüce’ye konuşan Kıyıköy Sakinlerinden Mediha Gök ve Pembe Bağlarbaşı çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kıyıköy’de Su Ticarileştiriliyor
Mediha Gök, “Uygulamayı belediye daha önceden duyuru yapmadan direk insanların kapısına giderek sayaçlarını değiştiriyoruz diye değiştiriyor. Taktırmayanların ise sularını kesiyorlar. Belediye hane başına 250 TL’lik bir ücretle sayaçları değiştiriyor. Bu sayaçlar nalburda 180 TL, belediye bunları toptan aldığında daha ucuza alacaktır. Bu tamamen ticari bir amaç taşımaktadır.” açıklamasında bulundu.
Pembe Teyze ise 72 yaşında ve hayvanlarını sulamak, kendisi içmek ve temizlikte kullanmak için her gün üç dört kez 1 km’lik yokuş yoldan iniyor Deniz Pınarı denen noktadan doğal kaynaktan bidonlara su doldurup evine yukarı taşıyor. Yan komşusundan bir miktar su alan Pembe Teyze’yi şikayet eden bir başka komşu nedeniyle su veren komşuya belediye suyunuzu keseriz diye tehdit edip, kaçak su kullandığı içinde bin TL’de ceza kesmiş. Bu durum komşunun komşuyu bir birine düşürmeyi amaçlıyor. Teyzemiz ve bir kaç komşusu daha tam altı aydır bu halde mücadele veriyor. Pes etmeye de niyeti yok.
İstanbul’a Su Var Kıyıköy’lüye Yok Mu?
Pembe Bağlarbaşı, “Kıyıköy’ün etrafı her yeri sularla çevrili. Bu şekilde insanların susuz bırakılması yanlış. Biz bu saatleri taktırmadık ve bizim sularımızı kestiler. Bu şekilde diğer insanlara da gözdağı verdiler. Bu şekilde Kıyıköy’lüler susuz kalıyor. İyi bir şey değil bu durum. Biz imza topladık, 152 imza ile Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtık fakat mahkeme takipsizlik kararı verdi. Daha sonra 37 imza toplayarak Vize Kaymakamlığı’na dilekçe verdik. Bundan da sonuç alamadık.”
Kıyıköy sınırları içerisinde bulunan Pabuçdere ve Kazandere Barajları ile İSKİ, Trakya’nın suyunu İstanbul’a taşıyor. Bu barajlar sayesinde İstanbul’un yıllık su ihtiyacının %6’sı karşılanıyor. Suyun kaynağından bu şekilde İstanbul’a aktarılması ve yörede yaşayan insanlara fahiş fiyatlarla su satılması yöre halkının su hakkına engel olmak anlamına gelmektedir.