Duyuru

Published on Ağustos 23rd, 2016 | by Kuzey Ormanları Savunması

Gerdanlık değil BARBARLIK! 3. köprüye karşı basın açıklaması için 25 Ağustos 12:30’da Galatasaray Meydanı’ndayız

(Kuzey Ormanları Savunması, 23 Ağustos 2016)

İstanbul’un nefesinin kesilmemesini, ülke geleceğinin ipotek altına alınmamasını isteyen halkımızı bilgilendirmek için Perşembe 12.30’da Galatasaray meydanında yapacağımız basın açıklamasına çağırıyoruz. Cuma günü Kuzey Ormanları’nın bağrına hançer gibi saplanan 3. Köprünün açılışı yapılacak. Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte, çok büyük bir kısmı bir zamanlar el değmemiş sık ormanın içerisinden geçen 115 km’lik yol boyunca bir doğa katliamı yaşandı. Bu yüzden ‘3. Köprü Cinayettir’ diyorduk, hala diyoruz!

gerdanlikafis-05

Bulgaristan sınırında İğneada’dan Sakarya’ya kadar uzanan Kuzey Ormanları son yıllarda giderek artan ciddi bir tehdit altında. 3. köprü gibi yaşama düşman diğer bir mega proje olan 3. havalimanının bitmek bilmeyen ‘ihtiyaçları’ yüzünden İstanbul’un kuzeyinde Ağaçlı, Yeniköy, Akpınar köylerinden, ta Tekirdağ’ın Saray ilçesine kadar taş ocakları açılarak köylerin geleceği yok edilmeye kalkışılıyor.

İstanbul şu an bile zor nefes alan bir şehir. 3. Köprü ve ardından 3. Havalimanı çevresine yapılacak bağlantı yollarının etrafına yeni bir şehir kurmayı, İstanbul’a kimbilir kaç milyon ilave nüfus eklemeyi, bunun için Kuzey Ormanları’nda hala ayakta olan yüz milyonlarca ağacı katletmeyi planlayanlar var. Ama bu planlar gerçekleşirse, İstanbul tamamen nefessiz kalacak. Artık yaşamaya başladığımız ve etkileri giderek sertleşecek küresel ısınma ile birlikte yaşanmaz bir şehir haline gelecek. Bu yüzden 3. Köprü aynı zamanda İstanbul’a yönelik bir cinayettir! Bu nedenle ‘Kuzey Ormanları’ndan Elinizi Çekin, İstanbulu Nefessiz Bırakmayın’ diyoruz!

Kâğıt üzerinde Hazine garantisi yokmuş gibi görünse de, Osmangazi Köprüsü ve 3. havalimanı gibi, 3. Köprü de, geçiş ve gelir garantileriyle Hazine’nin garantörlüğü altında. Günlük 135 bin araç geçişinin garanti edildiği 3. köprüde, araç başına geçiş ücreti 3 dolar olarak belirlendi. Bu günlük 405 bin dolar ediyor. KGM ile İçtaş-Astaldi arasındaki sözleşmeye göre, “geçiş ücretinin” tahakkuk ve tahsilinden “görevli şirket” sorumlu. Eğer, “toplanan gelir, garanti edilen trafik sayısına göre hesaplanan gelirden düşük olursa aradaki fark, görevli şirkete ödenecek.” Bu para halkın cebinden ödenecek!

3. köprünün ihtiyacı olan finansman sözleşmesi, bankalar ile imzalandıktan sonra, şirket, bu tutarı 2.3 milyar dolar olarak açıklamıştı. Köprünün açılış tarihi yaklaştıkça son günlerde yayımlanan haberlerde 3 milyar dolara mal olacağı belirtiliyor. Ama hala 3. köprünün gerçekte hangi büyüklükte bir finansmana ihtiyacı olduğu ve toplam maliyeti izah edilmedi.

Bu yüzden Yap-işlet-devret sözleşmeleri açıklanmayan bu tür mega projeler için yetkililer “kamunun, projeyi yaparken 5 kuruş ödemediği” açıklamaları yapsa da, 3. köprü ve diğer mega projelerin halka maddi yük bindireceğini, ülke geleceğinin ipotek altına alınması demek olacağını söylüyoruz! Halkın cebinden çıkanı bilmeye hakkı vardır, 3. köprü ve diğer mega projelerle ilgili tüm finansman verileri ve sözleşmeler açıklansın diyoruz!

Kuzey Ormanları Savunması

FB etkinlik sayfası: