(Kos Medya – 19 Ocak 2018)
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, kapitalizm lehine ölçüsüz bir değişim yaşandığını belirterek planlama yeniden ele alınmalı dedi. Bahçıvan, organize sanayi bölgelerinde “arsamın değeri ne kadar arttı, ne kadar artacak” hesabını yapanların bulunduğunu, bu durumun avantajlı bölgelerdeki sanayi faaliyetlerinin gerektiği gibi yürütülmesine orta ve uzun vadede zarar verdiğini kaydetti.
Dünya Gazetesi’nden Talip Aktaş’ın haberine göre, Bir grup gazeteci ile gündemi değerlendiren İSO Başkanı, hesapsız yapılan işlerin, kaynak açığı bulunan Türkiye’de kaynak israfına neden olduğunu, günlük sorunların yoğunluğunun da sanayide dayatan dönüşümün tartışılmasına fırsat tanımadığını vurguladı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayiden çıkışın, bugün yaşandığı kadar kolay olmayacak bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Sanayi alanlarının kamu mülkiyetinde bulunması ve doğru planlamayla belirlenen bölgelerde yatırımcıya sadece kullanım amaçlı uzun vadeli kiralamanın bir yöntem olabileceğini savunan Bahçıvan, böylelikle sanayicinin “inşaat rantının ve AVM’nin şehvetine kapılmasının önlenebileceği” görüşünü dile getirdi. Bahçıvan, hedeflerle bağdaşmayan teşvik sisteminin yerine “tüccar bakışı ile yönetilen teşvik aklı”nın konulması ve unutulan planlama konusunun da yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti. Erdal Bahçıvan, kısa vadeli sorunların, sanayide uzun vadeli teknolojik dönüşüme fırsat tanımadığını da vurguladı.
Sanayicinin rant ile ilişkisini sınırlandıracak bir yapının oluşturulmasına inandığını anlatan Erdal Bahçıvan, “Sanayicilerin sanayicilikten kolay vazgeçememeleri lazım. Örneğin sanayi arsalarının sanayicinin öz malı olmaması gerekir. Sanayi arsasının tapusu sanayicinin olmayacak” dedi.
Sanayi arsalarının devletin mülkiyetinde bulunması ve yatırımcıya 100 yıla kadar süreyle aynı amaçla kullanma koşuluyla kiralanmasının doğru bir yöntem olabileceğini savunan Erdal Bahçıvan, “Arsa devletin olmalı ki, buradaki sanayici belirli bir süre sonra AVM, rezidans, ofis gibi rant şehvetine kapılmasın. Değerlenen arsanın rant potansiyeli belediyeyi de yoldan çıkarmasın” yorumunu yaptı.
Bahçıvan, organize sanayi bölgelerinde “arsamın değeri ne kadar arttı, ne kadar artacak” hesabını yapanların bulunduğunu, bu durumun avantajlı bölgelerdeki sanayi faaliyetlerinin gerektiği gibi yürütülmesine orta ve uzun vadede zarar verdiğini kaydetti. Plansız ve yoğun kentleşmeyle fabrikaların ve sanayi tesislerinin sıklıkla yer değiştirdiğine de dikkat çeken Bahçıvan, “Bir fabrikanın kuruluşundan itibaren 3-4 kez taşındığını görüyoruz. Arsa değeri bir kazanç gibi görünse de aslında, her taşınmada sıfırdan yeni arsa ve bina yatırımı gerektiği için, gerçekte önemli bir kaynak israfı yaşanıyor” tespitinde bulundu.
“Kapitalizm lehine ölçüsüz değişim artık fazla”
İSO Başkanı Bahçıvan, Türkiye’nin son yıllarda “planlama” konusunu da ihmal ettiğine dikkat çekti. “İsteyen istediği yerde istediği işi hesapsız kitapsızca yapabiliyor” diyen Bahçıvan, konuya ilişkin yorumunu şu sözlerle ifade etti: “Ölçü ve alternatif maliyeti sorgulamıyoruz. Liberalizmin sınırlarını zorlayan noktalara geldik. Kapitalizm lehine ölçüsüz bir değişim, artık bize fazla geliyor. Plansızlık ve ölçüsüzlüğü gözden geçirme meselesi, Türkiye’nin bir an önce çözmesi gereken önemli bir sorun haline geldi.”