(Mehmet Emin Kurnaz / Birgün – 15 Ekim 2018)
Büyük Menderes Nehri’nin geçtiği Menderes Havzası’nda bulunan Aydın, Denizli, Afyon ve Uşaklı çevreciler, Menderes Nehri’ndeki kirlilik ve bölgedeki çevre sorunlarını önlemek amacıyla Denizli’de bir araya geldi.
Menderes Nehri ve Havzası için düzenlenen toplantıya Aydın’dan Germencik Çevre Dayanışma Derneği ve AYÇEP, Uşak’tan ÇEDAY, Avgan Banaz Çayı Yaşatma Derneği ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Denizli ve Afyon’dan TMMOB ve meslek odalarının yanı sıra bazı siyasi parti temsilcileri ile doğaseverler katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda Büyük Menderes Nehri’nin geleceği için ‘Menderes Havzası İnisiyatifi’ oluşturuldu.
Havza ortak mücadeleyle kurtarılır
İnisiyatif adına BirGün’e konuşan çevre gönüllüsü Emre Aktan, Afyon’da doğan, Murat Dağı’ndan beslenen ve Ege Bölgesi’ne hayat verip Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri’nin dördüncü sınıf kirlilik seviyesi ile Türkiye’nin en kirli üçüncü nehri olduğu belirtti. Aktan, öncelikle Menderes Havzası İnisiyatifi olarak Menderes nehri ve havzayı kirleten unsurları tespit ettiklerini söyleyerek, Menderes Nehri’nin, organize sanayi bölgelerindeki kimyasal atıklar, evsel atıklar, maden faaliyetleri, mermer ve taş ocakları ve kontrolsüz zirai ilaç kullanımı yüzünden hızla kirlendiği ifade etti.
Aktan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kirlenmenin, başta kanser hastalıkları ve çocuk ölümlerini artırdığı, bölgede çoraklığa neden olduğu ve bölgenin doğasını yok ettiğini görüyoruz. Bunun yanında ülkenin en bereketli tarım alanlarından biri olan Menderes’te JES’lerin açılmak istenmesi de felaketin bir diğer boyutudur. Tehlike bu kadar büyükken, bununla bireysel mücadele etmek mümkün değil, örgütlü bir ekoloji mücadelesi verilmesi gerekiyor. Önümüzdeki süreçte Büyük Menderes İnsiyatifi etkin olarak çalışmalarını sürdürecektir. Aydın’daki JES direnişine de destek vereceğiz.”