İstanbul Çatalca’ya bağlı Kalfaköy, antik mühendisliğin 7 harikasından biri olan 1700 yıllık Trakya Roma Su İsale Hattı’nın (Antik Roma Su Yolu) da geçtiği tarihi bir orman köyü. Köyün en önemli geçim kaynağı ormancılık faaliyetleri.

Kalfaköy yerleşimine 60m mesafede, tam Roma Su İsale Hattı üzerinde kurulu, Silyap Yapı Kimyasalları‘nın da sahibi olan Burhanettin Soğancılar’a ait kuvars-kuvarsit kum ocağı yörede yaşayan pek çok köylünün hem yaşam alanlarını hem geçim kaynaklarını tehdit etmekte üstelik kültür mirasımıza geri dönüşü olmayacak şekilde zarar vermekteydi. 1700 yıllık tarih ve kültür varlıklarımızı tahrip eden, madene ait işletme sahasından geçerek Terkos Su Havzasını besleyen Büyükdere’yi atık karıştırarak kirleten, izinsiz genişleme yaparak ormanımızı, su kaynaklarımızı ve tarih mirasımızı kanunsuzca yok eden bir çalışma yürütülmekteydi.

Ocağın Antik Roma Su Yolu’na verdiği zararı tespit ederek bölgeyi koruma altına alan, madenin faaliyetlerinin durdurulmasına ve maden işletmesi hakkında suç duyurusu yapılmasına hükmeden KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26.06.2020/5152 nolu kararını hiçe sayarak kanunsuz faaliyetlerine devam eden işletme, 23 Temmuz 2020 saat 12:30’da anfo ile çok büyük çaplı bir patlatma yaparak izinsiz bir genişleme yapmıştı.

Bu yazıyı, Silyap Yapı Kimyasalları’nın sahibi olan ve Kilsan Tuğla‘ nın Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Burhanettin Soğancılar’a ait Kalfaköy’deki maden ocağı ile ilgili süreci bugüne kadar yayınlanan haberlerden faydalanarak derlemek istedik. Amacımız bundan sonra hiçbir firma veya kişinin bu tür yıkımlara kalkışmaması. Kuzey Ormanları Savunması olarak doğa, tarih ve kültür varlıklarımızı koruyabilmek adına mücadelemize devam edeceğiz.

Bölge ve Silyap Yapı Kimyasalları Firma Sahibi, aynı zamanda Kilsan Tuğla Genel Müdürü Burhanettin Soğancılar’a ait kum ocağı alanı – Tanıtım Videosu:

Bu tanıtım videosu,  Burhanettin Soğancılar (Silyap Yapı Kimyasalları) Kum Ocağı’nın faaliyetlerini ve bölgedeki diğer taş ocaklarının faaliyetlerini gözler önüne seriyor.

Tanıtım videosunu Çatalca Adliyesi’ ndeki suç duyurusu videosu takip etti.

Çatalca Adliyesi Suç Duyurusu – Video :

İlerleyen günlerde Bölge ve Silyap Yapı Kimyasalları Firma Sahibi, aynı zamanda Kilsan Tuğla Genel Müdürü Burhanettin Soğancılar’a ait kum ocağı’nın neden olduğu yıkım basına da yansıdı. Pek çok basın organı, iletişim kanalı bu süreci haber yaptı.

Oda TV :

https://odatv4.com/1600-yillik-eseri-bakin-nasil-yok-ettiler-04092022.html

Kilsan Tuğla‘nın Genel Müdürü olan Burhanettin Soğancılar’ın avukatı OdaTV’ den tekzip yazısı talebinde bulundu. Bunun üzerine OdaTv’de yeni bir haber daha yayınlandı.

https://odatv4.com/tarihi-yok-ettiler-yetmedi-resmi-karari-da-yok-saydilar-11102011.html

Milliyet Gazetesi :

https://www.milliyet.com.tr/gundem/1700-yillik-tarihe-kum-ocagi-darbesi-6316050

CNN Türk – Haber Videosu :

CNN Türk haberi video olarak kamuoyu ile paylaştı.

Ekoloji Birliği :

https://ekolojibirligi.org/kuzey-ormanlarinin-ortasindaki-essiz-tarihi-miras-yok-ediliyor/

Cumhuriyet Gazetesi :

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/istanbulun-1600-yillik-eseri-bakin-nasil-yok-edildi-1763642

T24 :

https://t24.com.tr/haber/kuzey-ormanlari-savunmasi-ve-37-muhtardan-tas-ocagi-icin-suc-duyurusu,905492

Birgün :

https://www.birgun.net/haber/ekosistemi-ve-tarihi-mirasi-tahrip-eden-ocak-icin-suc-duyurusu-hukuksuz-ocak-kapatilmali-316985

https://www.birgun.net/haber/iktidarin-mega-projeleri-sirketlerin-maden-ocaklari-ormana-hayvana-suya-dusmanlar-317036

Evrensel :

https://www.evrensel.net/haber/414974/kalfakoydeki-tas-ocagi-antik-roma-su-yolunu-ve-kuzey-ormanlarini-tahrip-ediyor

Yeşil Gazete :

https://yesilgazete.org/blog/2020/09/25/kos-ve-37-koy-muhtarindan-catalcadaki-tas-ocagi-icin-suc-duyurusu/

Açık Gazete :

https://www.acikgazete.com/1600-yillik-roma-su-yoluna-tas-ocagi-acip-tarihi-yapilari-yok-ettiler/

KRTTV :

http://www.krttv.com.tr/gundem/istanbul-un-1600-yillik-tarihi-eseri-yok-edildi-h45954.html

Bianet :

http://bianet.org/bianet/ekoloji/231571-catalca-daki-tas-ocaginin-kapatilmasi-icin-suc-duyurusu

Gazete Duvar :

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/09/25/kuzey-ormanlari-savunmasi-ve-37-muhtardan-tas-ocagi-icin-suc-duyurusu

Yapi.com.tr :

Kamu vicdanını yaralayan bu süreç yapı sektörünün haber portalında da yayınlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1700-yillik-tarihe-kum-ocagi-darbesi_181986.html

Yerel basın da yaşam alanlarına sahip çıktı.

Gazete Damga :

https://www.gazetedamga.com.tr/kim-sahip-cikacak-makale,3728.html

Habertürk (Fatih Altaylı) :

Fatih Altaylı kendi köşesinde taş ocakları ile kısa bir haber yaptı. Bu haber ile ilgili kendisine bir mesaj iletmiştik. Taş ocaklarının faaliyetlerine yönelik raporlar sunabileceğimizi ifade etmiş, Bölge ve Silyap Yapı Kimyasalları Firma Sahibi, Kilsan Tuğla Genel Müdürü Burhanettin Soğancılar‘a ait ocak işletmesinin faaliyetleri hakkında kısa bilgi vermiştik. Mesajımız ‘Okur Mektupları‘ adlı bölümde yayınlanmış.

https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2824773-dogdugun-yer-mi-doydugun-yer-mi

Diğer bazı basın ve yayın kanallarından Silyap Yapı Kimyasalları ve Burhanettin Soğancılar’ın Kalfaköy’deki taş ocağı ile ilgili haberler;

https://k2haber.com.tr/2020/09/26/kuzey-ormanlari-savunmasi-ve-37-muhtardan-suc-duyurusu/

https://www.haber3.com/guncel/3-sayfa/kuzey-ormanlari-savunmasi-ve-37-muhtardan-suc-duyurusu-haberi-5550997

https://habersiz.com.tr/doga-katillerine-koyluler-dur-dedi/

https://ozgurdenizli.com/antik-roma-su-yolunu-parcalayan-tas-ocagi-kapatilsin/

https://www.habereguven.com/kuzey-ormanlarinda-1600-yillik-antik-roma-su-yolu-tahrip-ediliyor/

https://www.guncelkadin.com.tr/2020/09/10/dunya-mirasimiz-antik-roma-su-yolunu-parcalayan-tas-ocagi-kapatilsin/

https://www.buyukizmir.com/kuzey-ormanlari-savunmasi-ve-37-muhtardan-tas-ocagi-icin-suc-duyurusu/43367/

https://jurnaltr.com/kuzey-ormanlari-savunmasi-ve-37-muhtardan-tas-ocagi-icin-suc-duyurusu/

Kuzey Ormanları Savunması olarak sürecin takipçisi olmaya, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

(KOS Medya)