Kuzey Ormanlarının Istranca Dağlarında, Kırmızı Orman Karıncaların yuvaları tespit edilerek koruma altına alındı. Bulgaristan’da 11, Türkiye’de 70 yuva tespit edilerek koruma altına alındı.
Türkiye ve Bulgaristan’ın Istranca Dağları ve çevresindeki Avrupa Kırmızı Orman Karıncalarının (Formicapratensis) korunması için yürütülen proje, Türkiye ve Bulgaristan da gerçekleştirilen faaliyetlerle başarılı bir şekilde sonlandırıldı. Kırklarelinde 21-22 Eylül, Bulgaristan Burgaz şehrinde 25-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen toplantılarla proje sonuçları aktarıldı. İki ülkenin heyetleri ile akademisyenleri, STK temsilcileri, yerel yönetici ve bölgenin köy muhtarlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantılarda, kırmızı orman karıncaların yaşamları ve ekolojik aşama yapmış oldukları katkılarının yanı sıra Istranca ormanlarının üzerindeki olumlu etkileri paylaşıldı. Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü İnterreg- IPA Bulgaristan Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında ‘’Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgesel Avrupa kırmızı Orman karıncalarının korunması için ortak girişimler’’ projesi DAYKO liderliğinde proje ortağı Europe and We Association kuruluşu ile yürütüldü.
Proje faaliyetleri gereği Türkiye ve Bulgaristan’da, Istranca dağlarında varlıklarını sürdüren kırmızı orman karıncalarla ilgili yapılan arazi çalışmalarında Türkiye’nin Trakyasında Istranca ormanlarında 70 adet yuva tespit edilirken Bulgaristan Istrancasında 11 adet yuva tespit edildi. Uygun bulunan yuvaların etrafı kafes çitlerle çevrilerek, koruma altına alınırken, yuvaların çevresine de bilgilendirme tabelaları asıldı. Proje koordinatörü Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Avrupa kırmızı orman karıncasının ülkemizde sadece Trakya Bölgesi’nde yayılış gösteren bir tür olduğunu belirterek, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği Kırmızı Liste kategorisinde ‘tehtide yakın’, Türkiye Ulusal Kırmızı Liste kategorisinde ‘kritik’ ve Trakya Bölgesi için ise ‘hassas’ olarak değerlendirildiğini söyledi. Kırmızı orman karıncaları, zararlı böceklerle beslenerek biyolojik kontrol sağlıyor. Yuva miktarının ideal seviyeye ulaşmasının ekosistem üzerindeki olumlu etkisi kısa vadede gözlemlendi.